Ιατρικά Νέα:


Θεραπεία με PRP (Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)

 

Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διαδικασία της επούλωσης των τραυματισμένων ιστών εξαρτάται και καθοδηγείται από τους αυξητικούς παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες συντελούν στην διαδικασία της επούλωσης με διαφορετικούς τρόπους, όπως :

  • Προσέλκυση των απαραίτητων για επούλωση κυττάρων στην περιοχή της βλάβης
  • Πολλαπλασιασμό των κυττάρων αυτών
  • Διαφοροποίηση των κυττάρων αυτών σε μορφή ανάλογη με τον ιστό επούλωσης

 

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα που έχουν ενεργό ρόλο στην πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται στο σώμα, απελευθερώνουν τέτοιους αυξητικούς παράγοντες (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1). Κατά συνέπεια η τοπική έγχυση ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων στην περιοχή του τραυματισμού ενισχύει και πολλαπλασιάζει την φυσιολογική διαδικασία επούλωσης του ανθρώπινου σώματος.

Αυτή η μη χειρουργική αυτόλογη θεραπεία, είναι ουσιαστικά μία ένεση από συμπυκνωμένο τμήμα του αίματος του ιδίου του ασθενούς, το οποίο με κατάλληλη επεξεργασία εμπλουτίζεται σε αιμοπετάλια.

Η διαδικασία συνοπτικά συνίσταται στην λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος από τον ίδιο τον ασθενή (διαδικασία όμοια με μία τυπική εξέταση αίματος), το οποίο κατόπιν φυγοκεντρείται , ώστε να απομονωθεί το πλάσμα που περιέχει τα αιμοπετάλια. Έπειτα τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια εγχύονται στην πάσχουσα περιοχή με ή χωρίς καθοδήγηση από υπέρηχο. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30’ και πραγματοποιείται στο ιατρείο, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς.

Σήμερα, η μέθοδος αυτή είναι αποδεκτή και ευρέως χρησιμοποιούμενη παγκοσμίως για την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως:

  • Παθήσεις αρθρικού χόνδρου (χόνδρινες βλάβες, αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα)
  • Τενοντίτιδα - Μερική ρήξη τενόντων (π.χ. στροφικό πέταλο ώμου, επικονδυλίτιδα αγκώνα, τενοντίτιδα τετρακεφάλου - επιγονατιδικού - αχιλλείου κ.α)
  • Ρήξη συνδέσμων (π.χ. διάστρεμμα)
  • Μυικές θλάσεις

 

Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα στην παγκόσμια βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά.